Enerjide üç aylık teşvik 4 milyar TL’ye çıktı
Mart 2025’te EPİAŞ’ın Kapasite Mekanizması kapsamında enerji üreticilerine toplam 1.9 milyar TL teşvik ödemesi yapıldı; en yüksek pay 310 milyon TL ile ENKA Holding’e ait santrallere verildi.

Fotoğraf: Pexels
Enerji Piyasaları İşletme A.Ş. (EPİAŞ) tarafından işletilen Kapasite Mekanizması kapsamında, mart 2025 dönemi için enerji patronlarına üretmedikleri enerji için toplam 1.9 milyar TL teşvik verildi. Yayımlanan listeye göre, toplamda onlarca üretim tesisi kapasitesine göre farklı tutarlarda devlet desteği aldı.
Açıklanan verilere göre mart ayında TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Başkan Yardımcısı Mehmet Tara’nın patronu olduğu ENKA Holding en çok teşvik alan şirket oldu. ENKA Holding bünyesinde bulunan İzmir ve Gebze Doğal Gaz Çevrim Santralleri için şirkete mart ayında toplam 310 milyon TL teşvik ödemesi yapıldı.
ENKA’ya üç ayda 663 milyon TL teşvik
Mart ayında 159 milyon 786 bin TL ile en yüksek ödeme Gebze Elektrik Üretim Limited Şirketine (ENKA Holding) ait Gebze DGKÇS’ye verildi. ENKA’nın sahibi olduğu Gebze DGKÇS’ye üç ayda verilen toplam teşvik tutarı 342.4 milyon TL’ye, İzmir DGKÇS’ye 321 milyon TL’ye çıktı. İki santral için üç ayda verilen toplam teşvik tutarı 663.4 milyon TL oldu.
Hidro-Gen Enerji'ye ait Soma Kolin Termik Santrali'ne 103 milyon 181 bin 513 TL ödeme yapıldı. Bu santrali, 95 milyon 882 bin TL ile Bilgin Samsun Doğalgaz Kombine Çevrim Santrali, ve 88 milyon 945 bin TL ile Enerjisa Bandırma Santrali takip ediyor.
Doğal gaz santralleri öne çıktı
Listenin önemli bir bölümünü ise doğalgaz çevrim santralleri oluşturuyor. Gebze, Aliağa, Adapazarı, Antalya, Bandırma, Erzincan gibi birçok şehirde bulunan bu santraller, toplam kapasite ödemelerinden büyük pay aldı. Örneğin, Gebze Doğalgaz Kombine Çevrim Santrali’ne mart ayında yapılacak ödeme 159 milyon 786 bin TL olarak belirlendi.
Kömür santralleri de listede
Kapasite mekanizmasından büyük ölçüde yerli kömüre dayalı termik santraller de yararlanıyor. Örneğin, Soma B Termik Santrali, Kangal Termik Santrali, Çates Elektrik Üretim A.Ş., ve Yatağan Termik Santrali bu kapsamda yer alıyor.
Toplam ödeme 1.9 milyar TL
Mart 2025 dönemi için toplam kapasite ödeme tutarı 2 milyar TL sınırına yaklaştı. Mart ayında 1.8 milyar TL teşvik ödemesi gerçekleştirildi. Şubat ayında enerji şirketlerine 1.2 milyar TL, ocak ayında 1 milyar TL ödeme yapıldı. Buna göre yılın ilk üç ayında enerji şirketlerine yapılan kapasite mekanizması adı altında verilen teşvik 4 milyar TL oldu. (Ekonomi Servisi)
Evrensel'i Takip Et